Hírek

Mi az a CLT technológia és mik az előnyei?

Mi az a CLT technológia és mik az előnyei?

A cross laminated timber, vagyis a CLT megnevezés tulajdonképpen a rétegragasztott fapanelt takarja, amely számtalan módon hasznosítható az építőiparban.

Legyen szó családi házról, többlakásos lakóépületekről, kereskedelmi ingatlanokról, vagy akár műemlék jellegű épületekről, az innovatív technológia ötvözése a hagyományos építészettel már a 90-es években megkezdődött és azóta is reneszánszát éli, nem véletlenül. Ismerje meg a CLT technológiát és kiemelkedő előnyeit cikkünkből!

Mit jelent a CLT technológia?

A CLT megnevezés tehát a rétegragasztott falpanel megnevezése, melynek magyar rövidítése RRF (réteg ragasztott fal). A több rétegből, speciális technológiával előállított tömör fa szerkezeti elem számos előnnyel rendelkezik, amelyek jelentősen meggyorsítják az építkezés folyamatát.

A milliméter pontosságú elemeket nyílásokkal (ajtó, ablak) és szükség esetén az elektromos vezetékek szerelvények helyének kialakításával együtt CAD/CAM technológiával, a legkorszerűbb CNC gépekkel készítik, így az építkezésre már méretpontosan érkeznek. Ez lehetővé teszi a folyamatok részletes előretervezését. A szakértők a tervezés során már az asztalnál egyeztetnek, így elkerülhető a helyszíni improvizáció, valamint az építkezés sokszorosára gyorsul az szerkezetek felépítését a téglából vagy vasbetonból készült épületekhez képest.

A CLT statikailag rendkívül masszív és strapabíró, mérettartó moduláris építőanyag, amelyet nagy méreketben sem probléma előre gyártani, így kitűnően alkalmazhatók például fal, födém és tető kialakítására is. A panelek speciális kötőelemekkel gyorsan, kötési idő nélkül rögzíthetők egymáshoz.

Mik a CLT előnyei?

A CLT technológia jelentős előregyárthatóságot, modularitást tesz lehetővé, amelynek köszönhetően idő- és költséghatékony.

Nézzük meg részletesen, milyen további előnyökkel vívja ki népszerűségét.

  • Nagy szilárdság és merevség: A keresztirányú rétegekkel erősített CLT panelek szilárdak és merevek, így nagyobb stabilitást és tervezési rugalmasságot biztosítanak az épületek számára. A rétegragasztott fa szerkezet 80%-kal nagyobb teherbírású, mint a hagyományos sztender építő fa.
  • Könnyű súly és formagazdagság: A CLT panelek könnyűek, ami megkönnyíti az építkezést és a szállítást. A vasbetonhoz képest alacsonyabb önsúly jellemzi, így még többszintes épületeknél is kedvezőbb alapozási költségekkel kivitelezhető. Emellett formagazdag, nem csak egyenes, hanem akár többszörösen ívelt is lehet és jól kombinálható más anyagokkal.
  • Egyszerű szerelhetőség: Az előre gyártott panelek egyszerűen és gyorsan és pontosan összeszerelhetők, ami nem kevés időt és pénzt takarít meg az építkezés során.
  • Jó szigetelő tulajdonságok: kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, így javítják az épület energiatakarékosságát és lakó komfortját.
  • Esztétikai megjelenés: A látszó rétegragasztott falpanel természetes és meleg megjelenést biztosítanak az épületeknek, ami egyedivé és otthonossá teszi a lakótereket.
  • Stabil és ellenálló: A CLT panelek jó tűz- és vegyi ellenállósági tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy földrengés esetén az erősített szerkezet pedig mintegy lengéscsillapítóként funkcionál. Mindezek növelik az épületek és így a benne lakók, vagy dolgozók biztonságát, az épület élettartamát.
  • Környezetbarát: A CLT panelek alapanyagai fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. A gyártási technológiànak köszönhetően lőállításuk kevesebb energiát igényel, ami kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a hagyományos építőanyagok, mint például a tégla, a beton vagy az acél. Nem mellékesen pedig az építkezéssel járó hulladékmennyiség is jelentősen csökkenthető.
  • Fenntartható: A CLT technológia elősegíti a fenntartható építészet előmozdítását, mivel a fa megújuló alapanyag, és az RRF panelek előállítása során a faanyagot hatékonyan használják fel, minimalizálva az anyagpazarlást.

Maradtak kérdései?

A GB Group 30 éves tapasztalattal, folyamatosan szakmai fejlődéssel támogatja Önt a tervezésben és az építkezésben. Ismerje meg munkáinkat a Projektek menüpontban és keressen bennünket elérhetőségeinken, hogy megválaszolhassuk kérdéseit!

Kapcsolódó címkék
Közösségi Megosztás
Következő Bejegyzés

Milyen épületek építhet...

GBG

GBG

Elérhetők vagyunk minden munkanapon

Önnek Is Segíthetünk?